De gaysauna; sportaccommodatie of seksgelegenheid?

De complete gids voor swingend Nederland

De gaysauna; sportaccommodatie of seksgelegenheid?

Geschatte leestijd: < 1 minuut

De rechtbank moest zich in Haarlem buigen over de vraag wat het primaire doel is van een homosauna; seksuele ontspanning of ‘sport’. Dit klinkt als een bericht van de Speld maar belastingtechnisch zit hier wel degelijk een verschil in. Een sportaccommodatie – zoals een sauna – valt onder het lage btw-tarief van 6 procent maar een gelegenheid voor seksuele ontspanning betaalt daarentegen het reguliere tarief van 21 procent.

Na onenigheid tussen de uitbater van de sauna en de Belastingdienst moest de rechter beslissen wat precies de functie van zo’n gelegenheid is. Zijn uitspraak; een mannensauna met een seksoptie valt onder sportaccommodaties omdat de aard van het bezoek in de eerste plaats een ontspannend saunabezoek is. Dit schrijft de Telegraaf.

Gloryhole-caroussel

De sauna-eigenaar biedt zijn clientèle meerdere opties aan die vallen onder de noemer ‘seksuele ontspanning’. Zo was de Amsterdamse sauna voorzien van sekscabines, darkrooms en een ‘gloryhole-caroussel’. De Belastingdienst was van mening dat deze pikante attracties genoeg bewijs waren voor het hoge btw-tarief. De rechter ging hier echter niet in mee; hoewel ze deze faciliteiten inderdaad aanboden was het niet verplicht om hier ook gebruik van te maken.

‘Wat is het doel van een gemiddelde gaysauna-bezoeker?‘, was de vraag die centraal stond in deze zaak; is dit een ontspannend saunabezoek of een seksuele ontmoeting? Volgens de rechter was het seksuele compartiment bijzaak. Een bezoeker kon primair een ontspannende dag in de sauna verwachten. Dat zo’n bezoekje kon uitlopen op seks was hierin van secundair belang.

Hierdoor wordt de Amsterdamse sauna dus gezien als een sport/ontspangelegenheid en niet als een seksaccommodatie. De eigenaar werd in het gelijk gesteld en mag in de toekomst het lage btw-tarief rekenen.

Parenclubs van Nederland en Belgie

Een parenclub is een club waar openminded mensen elkaar ontmoeten, waar je gewoon je zelf kan zijn, waar je kan dansen, sjansen, drinken en met elkaar kan spelen. Waar je alles kan maar niets moet, dat is een parenclub. Vaak denken mensen dat in een club je alleen maar sex hebt met zoveel mogelijk mensen, maar in realiteit is dat niet zo. Tenzij je op bepaalde thema’s / dagen je de club bezoekt.

De meeste clubs zijn meerdere dagen open, waarbij alleengaande mannen ook welkom zijn. In dergelijke clubs is sex erg gewenst. Andere clubs zijn stellen gericht waarbij alleen gaan de mannen niet gewenst zijn, daar is de sfeer ook anders. Je hebt clubs waar alledaagse mensen heen gaan, die vindt je van dik, naar dun, van oud en jong. Een er zijn clubs waar de wat meer classy mensen heen gaan. Bij alle clubs geldt een gouden regel: NEE=NEE!