De rechtbank moest zich in Haarlem buigen over de vraag wat het primaire doel is van een homosauna; seksuele ontspanning of ‘sport’. Dit klinkt als een bericht van de Speld maar belastingtechnisch zit hier wel degelijk een verschil in. Een sportaccommodatie – zoals een sauna – valt onder het lage btw-tarief van 6 procent maar een gelegenheid voor seksuele ontspanning betaalt daarentegen het reguliere tarief van 21 procent.
Na onenigheid tussen de uitbater van de sauna en de Belastingdienst moest de rechter beslissen wat precies de functie van zo’n gelegenheid is. Zijn uitspraak; een mannensauna met een seksoptie valt onder sportaccommodaties omdat de aard van het bezoek in de eerste plaats een ontspannend saunabezoek is. Dit schrijft de Telegraaf.
Gloryhole-caroussel
De sauna-eigenaar biedt zijn clientèle meerdere opties aan die vallen onder de noemer ‘seksuele ontspanning’. Zo was de Amsterdamse sauna voorzien van sekscabines, darkrooms en een ‘gloryhole-caroussel’. De Belastingdienst was van mening dat deze pikante attracties genoeg bewijs waren voor het hoge btw-tarief. De rechter ging hier echter niet in mee; hoewel ze deze faciliteiten inderdaad aanboden was het niet verplicht om hier ook gebruik van te maken.
‘Wat is het doel van een gemiddelde gaysauna-bezoeker?‘, was de vraag die centraal stond in deze zaak; is dit een ontspannend saunabezoek of een seksuele ontmoeting? Volgens de rechter was het seksuele compartiment bijzaak. Een bezoeker kon primair een ontspannende dag in de sauna verwachten. Dat zo’n bezoekje kon uitlopen op seks was hierin van secundair belang.
Hierdoor wordt de Amsterdamse sauna dus gezien als een sport/ontspangelegenheid en niet als een seksaccommodatie. De eigenaar werd in het gelijk gesteld en mag in de toekomst het lage btw-tarief rekenen.